utorok 8. decembra 2009

Andy Potts: Zachovaj si svoje silnú disciplínu, budeš ju potrebovať.


Andy Potts, jeden najlepších ironmanov, majster sveta z Clearwateru z roku 2007 a ešte pred tromi rokmi typický „krátkotratiar“ sa vyjadruje o svojej filozofii trénovania. Je známy tým, že je vynikajúci plavec, pravidelne vyplával na prvých miestach aj v seriáli svetového pohára v krátkom triatlone. A v dlhom? Porazte ho. V ktorom preteku nevyplával prvý, alebo medzi prvými? Je to proste megaplavec, horší cyklista a výborný bežec. Logicky by sa naskytovala myšlienka, obetovať časť plaveckého tréningu v prospech cyklistiky, ale Andy má iný názor.
V nasledujúcom článku hovorí:
„Vždy som považoval za smiešne, keď mi navrhovali, aby som ubral nejaký čas z plaveckého tréningu aby som mohol viac jazdiť a behať. Toto by síce ubralo na kvalite mojej najsilnejšej disciplíny, ale by som bol dobrý vo všetkých troch disciplínach. Ja si to nemyslím. Keď plávam ako svetová extratrieda, potom je pre mňa výzvou vylepšiť aj ostatné disciplíny na túto úroveň, aby sa vylepšilo celé moje vystúpenie. Nie je potrebné nechať trpieť svoju silnú stránku. Mal by si myslieť na to, ako všetko dostať na úroveň svojej najsilnejšej disciplíny.

Aby si na naozaj zlepšil, musíš urobiť svoje slabosti svojimi prednosťami a pritom si zachovať svoje silné stránky. Týmto spôsobom sa celkovo zlepšíš a posunieš svoju výkonnosť o stupeň vyššie."
Celý článok si môžete prečítať tu:
http://triathlon.competitor.com/2009/12/training/andy-potts-keep-your-strength-youre-going-to-need-it_6239
Zdroj: http://triathlon.competitor.com/

7 komentárov:

  1. Anonymný22:16:00

    Jo,jo..tuhle metodu na sobě musím co nejdřív vyzkoušet. Podle mě má člověk vyrovnané všechny tři disciplíny, když dokáže za stejný čas uplavat 5 km ,uběhnout půlmaraton a ujet 45 km (tj.půlku halfironmanského kola). Z.N.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zombice15:17:00

    Tohle je zajimavy, ale myslim ze to neodpovida. Kolo, i kdyby bylo v kopcovatejsim terenu tak musi byt rychlejsi nez pulmaraton. Aspon ja to tak vnimam, nejsem zrovna rychly bezec, ale 45 na kole bych dal rychleji a to sem prisernej cyklista mezi triatlety... A treba Pepa by musel behat casy slovensky atleticky spicky s tim jak jezdi ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to zaujímavé. Ale takto by to nedal žiadny špičkový triatlet - dlhotratiar. Kolo45km za hodinu dá každý so špičky, 5km tiež odpláva každý ale polmaratón za hodinu nezabehne nikto. A myslím že ani za 1:05.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný17:50:00

    Hmm, to kolo by mělo být fakt asi delší..tak 50 km. Potom, když budu mít jako hobík osobáky na tyto distance tak 1:12 budu spokojený :-) Z.N.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Správne, každý hobík po zabehnutí polmaratónu za 1:12 asi bude spokojný :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. zombice15:56:00

    Me by bohate stacilo srazit vsechno tesne pod 1:20, vyssi ambice nemam. Ale triatlon z takovych nejakych distanci jako 5-45(50)-21 bych si dal :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Honzíčku:
    tvoje možnosti sú obrovské, je to všetko iba otázka tréningu. Pre teba bežať pod 1:15 nemôže byť žiadny problém, jediný problém je nájsť dosť času na bušenie. A plávať 5km pod 1:15? Pre teba jednoduchá vec, stačí viac plávať. Lenže kde nájsť ten priestor a čas? To je najväčší problém. Veľa ľudí má na vynikajúce výkony, len jednoducho nemá na tréning čas, lebo musí riešiť úplne iné problémy. A bez tréningu to jednoducho nejde. Držím ti palce, aby si bol jedmým z tých, ktorí sa budú môcť venovať svojmu koníčku naplno a potom sa uvidí. Budeš dobrý ako víno, čím starší tým lepší. Už sa teším ako si zabeháme v Lorete (dúfam) a ako budem za vami funeť a skracovať si trať.

    OdpovedaťOdstrániť