piatok 11. decembra 2009

Lanceho prvý comeback 1999


Po dlhej liečbe, chemoterapií a množstve vyšetrení sa v roku 1998 vrátil k bicyklu a podpísal kontrakt s tímom US Postal. Jeho vychudnutá postava mu však nepomáhala k získaniu predošlých výsledkov. V priebehu liečby stratil všetku svalovú hmotu. Začal spolupracovať s novým trénerom, Johanom Bruyneelom, ktorý mu dodal potrebnú motiváciu, zmenil tréning a prípravu a zlepšil jeho techniku. Jeho snom sa slala staré dáma - Tour de France.
Pretekať začal už v druhej polovici roka 1998. Vyhral preteky okolo Luxemburska, Rheinland-Pfalz Rundfarht v Nemecku a Cascade Classic v Oregone. A hlavne skončil 4. na Vuelta Espana. To bol obrovský prísľub, že by sa z neho mohol stať výborný pretekár pre dlhé etapové preteky. Hlavným cieľom pre rok 1999 bola Tou de France. Strávil jar tréningom v Európe v Alpách a Pyrenejach. Vedel, že prežiť tieto preteky nie je žiadna zábava a dôjsť do cieľa a vyhrať vyžaduje extrémny tréning. Armstrong vtedy povedal: „Rakovina je najlepšia vec, čo sa mi mohla prihodiť. Pred tým, ako som ochorel, som sa nestaral o stratégiu, taktiku, alebo tímovú prácu – ale nikto (nehľadiac na je schopnosti) sa nestane veľkým cyklistom bez zvládnutia týchto aspektov športu. Keď prišiel štart pretekov Armstrong bol pripravený. Štartové pole síce oslabené o dve najväčšie hviezdy cyklistiky Jana Ullricha (zranenie) a Marca Pantaniho (podozrenie z dopingu), ale pred Lancom stála aj tak obrovská výzva. Ešte pred štartom ušili Bruyneel s Armstrongom taktiku ktorá viedla k víťazstvu. Lance vyhral hneď úvodný prológ na 8,2km trati, kde vylepšil Indurainov rekord o 10 sekúnd. Po prvý krát v kariére si obliekol žlté tričko na Tour. 8. etapa bola individuálna časovka a Lance ju vyhral a dostal sa opäť do žltého, ktoré musel pred tým odovzdať v rovinatých etapách.

9. etapa do Sestriére bola prvá naozajstná skúška. Nikto neveril, že Armstrong bude rovnako dobrý ako v časovke aj v kopcoch. Taktika ostatných tímov bola jednoduchá – neustále atakovanie, až kým ho nezlomia. Podarilo sa im dokonca totálne rozobrať celý tím US Postal a Armstrong zostal pod posledným 8 kilometrovým stúpaním sám so stratou 32 sekúnd na čelo. Ale napriek predpokladom, Armstrong nastúpil, stiahol stratu, preletel okolo prvých pretekárov a prirútil sa do cieľa etapy ako prvý. Po tejto etape mal náskok v celkovej klasifikácií viac ako 6 minút. LAnce vedel, že jediná vec, ktorá by ho mohla pripraviť o jeho prvé víťazstvo na Tour je predposledná 19. etapa vo Futuroscope - druhá individuálna časovka. Tu sa dá ľahko stratiť všetok náskok, ktorý si pracne vybudoval v kopcoch a predchádzajúcich časovkách. Ale Lance preletel trať vo Futuroscope vo veľkom štýle a vyhral epapu s 9 sekundovým náskokom. Stal sa iba 4-tým, ktorý vyhral všetky individuálne časovky na tour po Bernard Hinaultovi, Eddy Merckxovi a Miguelovi Indurainovi. Nasledujúci deň prišiel do cieľa v Paríži, oblečený v žltom tričku.
Lanceho výstup do Sestrére si možno pozrieť tu:

Krátky zostrih z LAnceho vystúpenia na Tou v roku 1999 si možno pozrieť tu:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára